VITAMIINIT JA KIVENNÄISAINEET

Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat välttämättömiä elimistön normaalille toiminnalle. Monipuolinen ruokavalio riittää yleensä kattamaan elimistön tarpeet. Yksipuoliset ravitsemustottumukset, tiukka dieetti, sairaudet, lääkitys, raskaus ja imetys tai raskas, tavoitteellinen urheilu saattavat johtaa siihen, että vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti jää vähäiseksi. Ravintolisiä ei tule käyttää monipuolisen ravinnon korvikkeena. 
Vitamiinit jaetaan vesi- ja rasvaliukoisiin, joista rasvaliukoisia ovat A-, D-, E-, ja K-vitamiinit. Muut vitamiinit ovat vesiliukoisia. Kun rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat elimistöön, vesiliukoisia vitamiineja on taas saatava ruoasta päivittäin. Useimmiten monipuolisesta ja terveellisestä ravinnosta saa riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita. Poikkeuksen sääntöön tekee Suomessa D-vitamiini, jonka saatavuus tulee varmistaa pimeinä syksy- ja talvikuukausina käyttämällä D-vitamiinilla rikastettuja elintarvikkeita tai D-vitamiinivalmistetta.
Kivennäisaineet ovat luonnossa esiintyviä mineraaleja, jotka ovat välttämättömiä elimistön normaalille toiminnalle. Jokaisella on oma tehtävänsä. Hivenaineet ovat kivennäisaineita, joita tarvitaan ainoastaan pieniä määriä. Makrokivennäisaineet ovat puolestaan aineita, joiden jokapäiväinen tarve ihmisillä on yli 100 mg. Makrokivennäisaineita ovat esim. kalium, kalsium, magnesium, natrium ja fosfori. Hivenaineita puolestaan ovat esim. rauta, kupari, kromi, mangaani, seleeni, sinkki, fluori ja jodi.
Järjestys: