Iho, hiukset ja kynnet

Iho on elimistön suurin elin. Sen tärkeänä tehtävänä on suojata elimistöä ulkoapäin tulevilta rasituksilta ja toisaalta estää mm. kosteuden haihtumista elimistöstä. Iholla on siis tärkeä suojatehtävä. Niin sisäiset kuin ulkoisetkin ärsykkeet rasittavat ihoa ja voivat haitata ihon suojatehtävää. Jo pelkästään Pohjoinen ilmasto aiheuttaa ihon kosteustasapainon heikentymistä. Tuuli, kuiva sisäilma lämmityksineen ja ilmastointeineen, pakkanen ja lämpötilanvaihtelut kaikki rasittavat ihoa ja haihduttavat sen luonnollista kosteutta. Iho kuivuu ja se ei ole niin vahva suoja ulkoisia ärsykkeitä vastaan kuin aikaisemmin. Siksi ihoa tulee hoitaa niin sisäisesti kuin ulkoisesti. 
Sisäisesti esim. biotiini ja sinkki vaikuttavat ihon normaaliin kuntoon, ja C-vitamiini edistää ihon kollageenin muodostumista. Ulkoinen ihonhoito tukee sisäistä hoitoa. Voiteet pehmentävät ihoa ja auttavat estämään ihon kuivumista. 
Terveet hiukset kasvavat terveestä hiuspohjasta. Hiusten laatu on perinnöllistä eikä siihen voi juurikaan vaikuttaa. Esimerkiksi jos äidilläsi on ohut hius, olet saattanut hyvinkin periä sen. Kiharat hiukset ovat kiharat, eivätkä muutu piikkisuoriksi. Poikkeuksena ovat hormonaaliset muutokset kuten raskaus ja imetys, jotka saattavat muuttaa hiuksia; niiden väriä ja laatua tilapäisesti tai jopa pysyvästi.  Sen sijaan terveellisellä ravinnolla voimme vaikuttaa niin hiusten kuin ihonkin hyvinvointiin. Sisäinen hyvinvointi heijastuu hiuksiin. 
Hellävarainen hiusten käsittely: pesu, harjaus ja muotoilutuotteiden ja muotoiluvälineiden käyttö vaikuttavat paljon hiusten kuntoon. Esimerkiksi hiustenkuivaus hiusten kuivaajalla tai suoristusrautojen tai kihartimien käyttö rasittavat kaikki hiuksia. Samoin erilaiset pinnit ja ponnarit ja jakaukset aina samassa paikassa saavat hiukset kulumaan. 
Hiusten hyvinvointiin on kehitetty myös runsaasti erilaisia valmisteita, jotka tukevat hiusten terveyttä. Esimerkiksi sinkki edistää luuston, kynsien, ihon ja hiusten pysymistä normaalina. Pii vahvistaa hauraita hiuksia ja kynsiä. Biotiini edistää hiusten pysymistä normaaleina. 
Järjestys: