Kollageeni

Kollageeni on proteiini, jota esiintyy elimistössä luonnostaan. Eniten kollageenia on ihossa, mutta sitä on myös luukudoksessa, rustossa ja jänteissä. Ihossa, tarkemmin sanottuna dermiksessä sijaitsevat fibroblastisolut tuottavat kollageenia, mutta niiden toiminta hidastuu iän myötä. 
Ulkoiset ja sisäiset tekijät vaikuttavat kollageenin ennenaikaiseen heikentymiseen. Merkittävin ulkoinen kollageenia vaurioittava ulkoinen seikka on auringon UV-säteily. Erityisesti UVA-säteet tunkeutuvat syvemmälle ihoon ja hajottavat ja jäykistävät ihon omia kollageenisäikeitä. Kollageenin puute ja/tai sen laadun heikkeneminen näkyy ihon veltostumisena ja ryppyisyytenä. Elintavoista tupakointi on merkittävästi kollageenia vaurioittava tekijä, samoin ravinneköyhä ruoka ja liiallinen sokeri. 
Paras tapa ylläpitää ihon luonnollista kollageeninmuodostusta on terveelliset elintavat. Monipuolinen, proteiinipitoinen ravinto sekä ihon suojaaminen ulkoisia ärsykkeitä, varsinkin auringon UV-säteitä, vastaan hyvillä aurinkovoiteilla auttaa. Tupakoimattomuus estää kollageenin ennenaikaista vaurioitumista. Silti kollageenin muodostus heikentyy iän myötä – terveellisistä elintavoista huolimatta. Tämä koskee toki kaikkea ikääntymistä, sitä ei kukaan voi välttää. Sen sijaan terveelliset elintavat auttavat meitä pysymään paremmassa kunnossa pitempään, mikä koskee myös kollageenia.  
Markkinoilla on runsaasti sisäisesti käytettäviä kollageenivalmisteita. Niitä on saatavilla niin kapseleina, jauheina ja juomina. Kollageenin lähde on aina eläinperäinen, esimerkiksi naudasta, siasta tai kalasta. 
Ravintolisänä käytettävä kollageeni koostuu hydrolisoidusta kollageenista eli valmiiksi pilkotusta kollageenista. Kuten kaikki proteiinit, myös kollageeni pilkkoutuessaan menee osiksi eli aminohapoiksi sekä niiden ketjuiksi eli peptidiketjuiksi. Tiettyjen peptidien tehtävänä on aktivoida fibroblastisoluja tuottamaan kollageenia, mikä edistää ihon luonnollista kollageenituotantoa. Myös ulkoisesti iholla käytettävissä kosmetiikkatuotteissa on voi olla peptidejä, joiden toivotaan toimivan samalla tavalla.  C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista ihon normaalia toimintaa varten, joten joihinkin tuotteisiin on lisätty myös C-vitamiinia. 
Tutustu kollageenituotteiden valikoimaan ja valitse omasi jauheena, kapselina, suklaapatukkana tai voiteena tai kysy lisää myymälästä! 
 
Järjestys: