Aurinko ja rusketus

Auringosta on haittaa ja hyötyä. Aurinko lämmittää, piristää, saa aikaan D-vitamiinin muodostuksen iholla ja paksuntaa ihon rakennetta jolloin mm. atooppinen ihottuma helpottaa. Auringosta on kuitenkin myös haittaa. Liiallinen auringolle altistuminen voi aiheuttaa ihon punoitusta, palamista, aurinkoihottumaa, ihon ennenaikaista vanhenemista ja jopa ihosyöpää. 
Aurinkovoiteet antavat suojaa auringon UV-säteitä; UVA- ja UVB-säteitä vastaan. Oikein käytettynä, ne estävät auringon haittavaikutuksia. Aurinkovoiteita tulee käyttää riittävästi, mikä tarkoittaa kourallista koko vartalolle ja kasvoille, ja niitä tulee lisätä riittävän usein sekä aina uinnin tai pyyhkeeseen pyyhkimisen jälkeen. 
Ruskettuminen on ihon suojamekanismi UV-säteille. Ihon uloimmassa kerroksessa, epidermiksessä melanosyyttisolut alkavat tuottaa melaniinia eli ihon väriainetta UVB-säteilyn seurauksena suojaksi soluille. Kulkeutuessaan kohti ihon pintaa, ihon väri muuttuu, rusketus näkyy. Jotkut luonnon raaka-aineet (kuten runsaasti beetakaroteenia sisältävät elintarvikkeet esimerkiksi porkkana) edistävät ihon luonnollista melaniinin muodostumista ja siten voivat tukea ruskettumista ja estää ihon palamista auringossa. 
Auringosta voi nauttia, mutta siltä tulee muistaa suojautua hatuilla, vaatteilla, varjolla ja aurinkovoiteilla. Liiallinen auringonotto voi olla vahingollista. Pikkulapset tulee aina pitää poissa suorasta auringosta ja ylipäätään keskipäivän aurinkoa tulisi välttää. 
 
Järjestys: