Antioksidantit

Antioksidantit ovat raaka-aineita, jotka suojaavat soluja hapettumiselta.  Toisin sanoen ne edistävät solujen suojaamista hapettumisstressiltä. Ehkä tunnetuimpia antioksidantteja ovat vitamiinit. Esimerkiksi vesiliukoinen C-vitamiini ja rasvaliukoiset A- ja E-vitamiinit ovat erinomaisia antioksidantteja. Ubikinoni eli Q10 on rasvaliukoinen, vitamiinia muistuttava yhdiste, jota on elimistön kaikissa soluissa. Myös ubikinoni toimii antioksidanttina. Elimistö muodostaa itse ubikinonia, mutta sen määrä vähenee iän myötä. Se voi estää ja vähentää vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita. 
Antioksidantteja saa monipuolisesta, terveellisestä ruokavaliosta ja niitä saa myös lisäravinteina. Niiden tarvetta voi lisätä mm. liian yksipuolinen ravinto tai dieetti, raskaus ja imetys tai raskas liikunta, esimerkiksi urheilijoilla. Ravintolisiä ei kuitenkaan koskaan tule käyttää monipuolisen ruokavalion korvikkeena. 
Huomioithan, että osa monivitamiineista sisältää monipuolisesti eri antioksidantteja. 
Järjestys: