A-vitamiini

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. A-vitamiini edistää ihon, limakalvojen, näön ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Se osallistuu solujen jakautumisprosessiin.
Kasvikunnan A-vitamiini on beetakaroteenia, eikä siitä voi saada yliannostusta. Sen sijaan rasvaliukoisena A-vitamiini varastoituu elimistöön ja se voi johtaa liikasaantiin ja A-vitamiinimyrkytykseen. Esimerkiksi raskaana oleville ei suositella lainkaan maksaruokien nauttimista. Kasvikunnan tuotteista etenkin porkkanat ja bataatti sisältävät runsaasti beetakaroteenia. Elinkunnan tuotteista parhaita A-vitamiinin lähteitä ovat maksa, voi, juusto sekä muut maitovalmisteet ja munankeltuainen. Suomalaiset saavat ravinnosta eniten A-vitamiinia rasvoista sekä kasviksista. A-vitamiinia voi nauttia lisäravinteena yksinään, mutta se on usein monivitamiinivalmisteissa mukana beetakaroteenina tai A-vitamiinina.
Järjestys: